– Det var tilfeldig at jeg endte opp med å studere i nord, med det viste seg å være helt riktig, sier Ane.
Ane, som opprinnelig kommer fra Asker, flyttet til Tromsø i 2014 for å studere sosialantropologi, og senere samfunnsplanlegging. Da hun var ferdig med studiene i 2020 søkte hun jobber over hele landet.
– Jeg følte meg ikke ferdig med å bo i nord etter studiene i Tromsø, sier Ane.
Derfor var gleden stor da en venninne tipset om en relevant jobb som planlegger i Tana kommune. Ane endte opp med å få jobben, og sensommeren 2020 gikk flyttelasset.
Det er kult å gjøre noe utradisjonelt
Ane er glad i å utfordre seg selv. Andre året på videregående dro hun til Tennessee i USA på utveksling. Under studiene i Tromsø var hun et semester i Roskilde i Danmark. Foreldrene til Ane betegner henne som tøff og tilpasningsdyktig.
– Det er flere som har sagt til at de synes det er kult at jeg har gjort et utradisjonelt valg om å flytte til Tana. Jeg synes at flere burde ta noen år i nord. Det får man mye igjen for.
Ane føler allerede at hun har fått godt betalt for å flytte nordover. Hun jobber i en liten kommune, og får mye mer ansvar på jobb enn det hun hadde fått i en større kommune.
– Jeg lærer masse, og har fått et nytt perspektiv på landet vårt etter at jeg flyttet hit. Nå kan jeg masse om den samiske kulturen, som jeg ikke kjente til fra før. Jeg har også fått et nytt syn på naturen og hvordan vi kan bevare naturen på en bærekraftig måte.
– Finnmarkinger er mindre stresset enn søringer
Noe av det Ane liker aller best er å være ute i naturen sammen med den pensjonerte trekkhunden sin, Pika. Hun går mye tur, og om vinteren driver hun med ski og hundekjøring.
– Jeg opplever å ha mye fritid, og det er så deilig. Etter jobb hopper jeg i bilen og kjører rett hjem og har ettermiddagen fri. Det er ikke noe styr med trikk og buss som det er i de større byene, sier Ane.
Ane tror at søringer er litt mer stresset enn Finnmarkinger.
– Vi lever litt forskjellig. Jeg tror at vi søringer er vant til mer stress, i den forstand at man tror det trenger å være slik. Jeg må si at det er så utrolig behagelig å bo et sted hvor folk stort sett har hvilepuls og bruker tiden sin til det de liker å gjøre, sier Ane.
Får valuta for pengene i tiltakssonen
Tana kommune er en del av tiltakssonen, som gir en rekke økonomiske fordeler. Deriblant nedskriving av studielån.
– Jeg har fått betydelige nedskrivinger av studielånet mitt tre ganger siden jeg flyttet hit. I høst blir det en fjerde runde, sier Ane.
Nedskriving av studielån kommer godt med i etableringsfasen. Ane fikk mulighet til å kjøpe et gjenreisningshus i Rustefjelbma i oktober, og ble huseier i en alder av 29 år. Et gjenreisningshus er den typen hus som ble satt opp i Finnmark etter 2. verdenskrig, etter at tyskerne brant ned det meste av fylket og befolkningen ble evakuert.
– Jeg er så glad for at jeg fikk muligheten til å kjøpe meg hus! Det er det ikke alle i de store byene som kan, sier Ane.
Det er ikke kun økonomiske fordeler Tana kommune og tiltakssonen kan friste med. Ane påpeker at menneskene er hyggelige, og at naturen helt klart gjør det verdt å flytte.
– Alle har godt av å komme seg litt vekk fra rutiner og det man er vant til. Jeg anbefaler virkelig å flytte til Finnmark. Du kommer til å vokse på det, og tiltakene gjør at det er lurt for unge å flytte hit. Det vil være verdt det!
Les mer om MERtid