Viktig avgjørelse for Finnmark

Fylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) var til stede i Oslo for å høre Høyesterett sin kjennelse i Karasjok-saken fredag 31. mai. 

Mann med hvit, kort skjegg, uten hår, står ute foran en grønn gressplen en høstdag med klar himmel. - Klikk for stort bildeFylkesordfører Hans-Jacob Bønå (H) Karoline A. Sørensen/FFK

Umiddelbart etter dommen har han følgende første betraktninger:

– Høyesterett har med dette slått fast at FeFo er grunneier også i Karasjok kommune. Dette er en avgjørelse som har stor betydning for Finnmark, og det er viktig at denne saken nå er avgjort.

Høyesterett har vært enige med FeFo i at grunnen i Karasjok er brukt av ulike grupper opp gjennom tidene, og at disse har sterke lokale bruksrettigheter. Bruken har imidlertid ikke vært av en slik omfang at det har resultert i eiendomsrett, og det er ingen andre enn staten som har opptrådt som eier.

Solid rettspraksis

 – Fra mitt ståsted er det viktig at Finnmarksloven er plattformen, som gir samene innflytelse i hele Finnmark, og ivaretar rettighetene og interessene til samer bosatt i Finnmark. Høyesterett har avklart disse forholdene, og FeFo kan jobbe videre med dette som utgangspunkt. Det er nå etablert en solid rettspraksis gjennom denne dommen, og de tidligere dommene vedrørende Nesseby og Stjernøya, sier fylkesordfører i Finnmark Hans-Jacob Bønå, umiddelbart etter dommen.

Må samarbeide godt

Fylkesordføreren avslutter med følgende melding til Finnmarks befolkning:

– Etter enhver dom i domstolene vil det alltid være noen som er fornøyd og noen som skuffet. Slik er det også i denne saken. Jeg er helt sikker på at vi har et fortsatt godt samarbeid om forvaltingen av grunnen i Finnmark, gjennom FeFo.

Bakgrunn for Karasjok-saken

Tvisten har handlet om eiendomsretten til nesten hele Karasjok kommune – omkring 5300 kvadratkilometer.

Saken ble først behandlet av Finnmarkskommisjonen, deretter i Utmarksdomstolen. Begge konkluderte med at det var de til enhver tid fast bosatte i Karasjok kommune som eier grunnen, og begge var delt 3–2 i sine avgjørelser. I Høyesterett er saken er behandlet i Storkammeret med 11 dommere, da den defineres som av stor prinsipiell betydning.

Karasjok-saken gikk i Høyesterett over åtte dager, fra 29. februar til 11. mars. Domsavsigelse: 31. mai