Skal investere 2,1 milliarder kroner de neste årene

Finnmark fylkeskommune gjør milliardinvesteringer for å utvikle fylket.

Bildet viser to menn. - Klikk for stort bildeOle Stian Benum Søyseth og Øystein Ruud. Karoline Almås Sørensen

– Vi må utvikle Finnmark, sier fylkeskommunedirektør Øystein Ruud.

Tirsdag legger han fram budsjett- og økonomiplan 2025-2028. Ruud karakteriserer forslaget som solide byggesteiner for Finnmark:

  • Høyt investeringsnivå på 2,1 milliarder kroner. Mye går til vei, men også til skolebygg som i Lakselv og Nordkapp
  • Tjenestetilbudet opprettholdes
  • Høyere grad av egenfinansiering
  • Solid nivå på disposisjonsfondet

Tidenes inntektsøkning

– Vi har også tidenes inntektsøkning på 16 prosent. Det utgjør 350 millioner kroner, sier Ole Stian Benum Søyseth, økonomisjef i Finnmark fylkeskommune.

Det skal bidra til å gi fylkeskommunen et handlingsrom. Samtidig er det viktig å utøve moderasjon.

– Det er viktig for å kunne håndtere uforutsette hendelser. Vi er blant annet sårbare for renteøkning, da vi har en høy gjeldsgrad, sier økonomisjefen.

Gjeldsnivået skal ned på et mer bærekraftig nivå mot slutten av perioden.

Søyseth sier at fylkeskommunen må følge opp tidligere vedtatte kutt på kollektivtjenester, men at det ikke ligger nye kutt i budsjett og økonomiplanen.

Utvikler Finnmarkssamfunnet

Fylkeskommunedirektør Ruud sier at fylkeskommunen er opptatt av å stimulere til samfunnsutvikling:

– Det handler om å være opptatt av befolkningsutviklinga. Dette vil vi gjøre ved å legge til rette for et framtidsretta næringsliv, stedsutvikling med gode levekår og et godt tjenestetilbud til alle.

Blant annet skal det legges til rette for en stilling som industrikoordinator som kan hjelpe med å legge til rette for å utnytte råvarene som Finnmark er så rik på.

– Her ser vi bare muligheter. Forsvaret skal investere for milliarder i Finnmark. Det åpner for et spennende samarbeid, som også inneholder kompetanseutvikling innen våre videregående skoler og fagskoler, sier Ruud.

Fylkeskommunen fortsetter arbeidet med å få til en egen Finnmarksskatt som bidrag for å snu befolkningsutviklinga, og dermed gi større muligheter for alt det man trenger av folk til både næringsliv og tjenester i Finnmarks kommuner.

Følger opp viktig arbeid

Fylkeskommunedirektøren vil fortsette digitaliseringsprosjektet DIGIT2030, der målet er at Finnmark skal bli det mest digitaliserte fylket innen 2030.

I budsjett- og økonomiplanen settes det videre av en halv million kroner årlig til å følge opp arbeidet til Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Saminors forskning på helse og levekår for samisk, kvensk og norsk befolkning er så viktig at også her blir det satt av midler.

– Jeg vil også nevne at vi vil øke potten til arbeidet med frivillighet. Dette er et betydningsfullt område i alle deler av fylket vårt. Frivillighet er som et «trivselslim» for innbyggerne, sier Ruud.

Fylkesutvalget skal den 26. november behandle saken, før endelige vedtak skjer i fylkestinget 10.-12. desember.