AMBASSADØR: I januar skal Maria Christine Lavoll representere Finnmark og Nord-Norge i Berlin.
Privat
– Det var veldig inspirerende, sier Maria Christine Lavoll (44).
Bugøynes-kvinnen er blant dem som skal representere Finnmark og Nord-Norge under en av verdens største mat- og landbruksmesser, Grüne Woche (GW).
16.-17. oktober var representanter fra mat-, reise- og opplevelsesbedriftene som skal til Nord-Norges fellesstand på IGW samlet i Tromsø.
Smakfull samling
SAMLING: Deltagerne møttes for første gang i Tromsø.
Finnmark fylkeskommune
Der fikk Lavoll en forsmak – bokstavelig talt – på hva oppholdet kan by på. Der ble det nemlig gjennomført et matverksted, hvor kokkene og kokkelærlingene lagde ulike matretter basert på produktene bedriftene hadde med til Tromsø.
Rundt svimlende 30.000 smaksprøver skal lages og selges fra den nordnorske fellesstanden.
– Alt var godt! Jeg er glad for at det ikke er jeg som skal ta avgjørelsen om hvilke retter som skal lages i Berlin, sier Lavoll.
Nytt samarbeid
Når hun får spørsmål om stillingstittel i familiebedriftene Visit Bugøynes og Bugøynes Bistro, svarer hun at hun er som poteten – hun er der hun trengs.
– Jeg håper tiden i Berlin gjør at vi kan få gode samtaler med andre næringsdrivende, og at vi kanskje får nye samarbeidspartnere, sier Lavoll.
Grüne Woche (GW) er en av verdens største forbrukermesser med 300.000 besøkende, og er en viktig møteplass for landbruk, reiseliv og matindustrien.
Trond (til venstre) og Tor Oscar Høiberget er også del av familiebedriften i Bugøynes.
Privat
Rundt 1.400 deltagere fra om lag 60 land deltar hvert år med rundt 100.000 matprodukter.
Messen finner sted i Berlin 17.-26. januar.
Stort mangfold
– Samlingen i Tromsø var udelt positiv, og det er mange bedrifter som gleder seg til å delta på GW. Vi har et bredt mangfold i bedriftene, og det sier noe positivt om måltidsturisme i Nord-Norge, sier Egil Ørjan Thorsen.
Han er spesialrådgiver i Finnmark fylkeskommune, og sitter i arbeidsgruppen for Nord-Norges deltagelse på GW.
Fra Nord-Norge og Svalbard deltar til sammen 37 bedrifter, i tillegg til 4 kokker og 8 lærlinger.
I 2025 er det Nord-Norge og Vestland som reiser til Berlin for å representere Norge etter oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
Godt representert i Tyskland
Det er fylkeskommunene i Finnmark, Troms og Nordland som sammen med Innovasjon Norge i Nordland, Arktis og sentralt i Oslo samt Sametinget som finansierer satsingen.
Statsforvalterne i de tre fylkene er også med i styringsgruppen for gjennomføring av prosjektet, og NordNorsk Reiseliv AS bidrar på markedsføringssiden.
– Finnmark har veldig bra representasjon, både når det gjelder landbruk, sjømat og opplevelser. I tillegg er det samiske representert både fra Porsanger og Kautokeino, sier Thorsen.
I tillegg er kokkelærlinger fra Kirkenes videregående skole med på laget.
Oppdager Finnmark
Norges GW-deltakelse har som overordnet mål å bidra til å utvikle Norge som anerkjent mat- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet.
FINNMARK: Deltagelsen i Berlin skal forhåpentligvis åpne folks øyne for Nord-Norge og Finnmark.
Privat
Deltakelsen skal stimulere til næringsutvikling, samarbeid, nettverk og nyskaping på tvers av regionale og næringsmessige grenser.
I tillegg skal deltakelsen på GW gi muligheter for læring gjennom profilering, markedsføring og testsalg av norske produkter i et viktig internasjonalt marked.
– Jeg håper at dette kan bidra til at folk får oppleve Finnmark og Nord-Norge, sier Lavoll i Visit Bugøynes og Bugøynes Bistro.
Disse bedriftene skal delta fra Finnmark:
Ingers Gårdsmat AS
Juga Mikrobryggeri
Nordlysmat Drift AS
Kranes Kjøkken AS
Finnmarksrøye AS
Lyder Fisk AS
Rydningen Gård
Bugøynes Bistro
Myrnes Gård
Sørøya Gjestestue
Kautokeino Rein
Sokki Adventure
Kirkenes videregående skole – restaurant- og matfag
Disse bedriftene skal delta fra Troms:
Tromspotet/Kokt og klar
Bull Gård DA
Arktisk Kje SA
Sandsøygull
Harstad Bryggeri
Lyngen Reker
Senja Roasters
Hamnvik Handelssted Donsegården
Yggdrasiltunet
Senter for nordlige folk
Destinasjon Sápmi
Senja videregående skole – restaurant- og matfag
Rå videregående skole – restaurant- og matfag
Disse bedriftene skal delta fra Nordland:
Bakstehuset på Nordnes
Myken Destilleri
Lofotlam/Sandsletta Camping/Suolovarri gård
Helgelandslam/3 Kalver
Stavsmarken gård
Beiarmat
Strandli gård
Olaug Olsen
Nordvær
Inga Sami Siida
Saltfjell sami adventure
Aernie
Hadsel videregående skole – restaurant- og matfag
Disse bedriftene skal delta fra Svalbard:
Polar Events AS