Grüne Woche er snart i gang

Finnmark, Nordland, Troms og Vestland skal representere Norge på Grüne Woche i Berlin i januar 2025. 300.000 besøkende er ventet, og 34 bedrifter fra Nord-Norge og Svalbard vil servere lokale mat- og reiselivsopplevelser.

En kvinne med jakke med mønster holder en fjøl med mat på foran seg. Hun har kort hår og smiler. - Klikk for stort bildeDELTAR: Inger Larsen fra Ingers gårdsmat deltar på Grüne Woche i 2025. Karoline Almås Sørensen/Finnmark fylkeskommune

Grüne Woche har befestet sin posisjon som Berlins best besøkte messe. 

1.400 utstillere fra 60 land, 1.700 akkrediterte journalister fra 25 land, landbruksministere fra alle verdens kontinenter og et stort antall utenlandske delegasjoner deltar de ti dagene messen varer. 

Se oversikt over alle deltagende bedrifter nederst i saken.

Skal kåre vinner

En kåring som skjer på åpningsdagen, er vinneren av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i regi av Innovasjon Norge på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Denne prisen er for etablerere av en vellykket bedrift eller næring med basis i landbrukets og bygdenes ressurser.

Maria Christine Lavoll fra Bugøynes Bistro, er blant bedriftene som skal representere Finnmark og Nord-Norge.

– Jeg håper tiden i Berlin gjør at vi kan få gode samtaler med andre næringsdrivende, og at vi kanskje får nye samarbeidspartnere, sa Lavoll i fjor høst.

Messen har vært arrangert i hele 89 år, og nå er det klart for Norges 36. deltagelse. Norges deltakelse på GW i Berlin har som overordnet mål å bidra til å utvikle Norge som anerkjent mat- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet. 

I det inngår det å styrke omdømmet til norsk landbruk, norsk mat og Norge som reiselivsdestinasjon. Deltakelsen skal stimulere til næringsutvikling, samarbeid, nettverk og nyskaping på tvers av regionale- og næringsmessige grenser. I tillegg skal deltakelsen på GW gi muligheter for læring gjennom profilering, markedsføring og testsalg av norske produkter i et viktig internasjonalt marked.

Rundt 30.000 smaksprøver

Fra Nord-Norge har vi med oss et bredt spekter av mat-/drikke- og reiselivsbedrifter fra alle tre fylkene og Svalbard – til sammen 34 bedrifter + 4 kokker og 8 elever. 

Blant sistnevnte er John Michael Ocenar og Francis Dusabimana fra Kirkenes videregående skole.

– Jeg tror de fleste ville ha sagt ja. Det er en mulighet som ikke kommer så ofte – du må si ja,  sa Ocenar om muligheten til å delta på messa. De to skal også få prøve seg på Michelin-restauranten Facil under oppholdet i Berlin.

Rundt 30.000 smaksprøver skal lages og selges i Berlin. Og det er med stor stolthet at et utvalg av det beste fra fjord, jord og vidde i nord, nå snart skal introduseres for tyske markedet. Skolene som er representert er Kirkenes videregående skole, Hadsel videregående i Nordland, Rå og Senja videregående i Troms og Kirkenes videregående i Finnmark.

Stort samarbeid

I 2025 er det Nord-Norge og Vestland som reiser til Berlin for å representere Norge etter oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Det er fylkeskommunene i Finnmark, Troms og Nordland som sammen med Innovasjon Norge i Nordland, Arktis og sentralt i Oslo samt Sametinget som finansierer satsingen.

Statsforvalterne i de tre fylkene er også med i styringsgruppen for gjennomføring av prosjektet, og NordNorsk Reiseliv AS bidrar på markedsføringssiden.

Grüne Woche (GW) er en av verdens største forbrukermesser med 300.000 besøkende, og er en viktig møteplass for landbruk, reiseliv og matindustrien.

Disse bedriftene skal delta fra Finnmark:

Ingers Gårdsmat AS

Juga Mikrobryggeri

Nordlysmat Drift AS

Kranes Kjøkken AS

Lyder Fisk AS

Rydningen Gård

Bugøynes Bistro

Myrnes Gård

Sørøya Gjestestue

Kautokeino Rein

Sokki Adventure

Kirkenes videregående skole – restaurant- og matfag

Disse bedriftene skal delta fra Troms:

Tromspotet/Kokt og klar

Bull Gård DA

Arktisk Kje SA

Sandsøygull

Harstad Bryggeri

Lyngen Reker

Senja Roasters

Hamnvik Handelssted Donsegården

Yggdrasiltunet

Senter for nordlige folk

Destinasjon Sápmi

Senja videregående skole – restaurant- og matfag

Rå videregående skole – restaurant- og matfag

Disse bedriftene skal delta fra Nordland:

Bakstehuset på Nordnes

Myken Destilleri

Lofotlam/Sandsletta Camping/Suolovarri gård

Helgelandslam/3 Kalver

Stavsmarken gård

Beiarmat

Strandli gård

Olaug Olsen

Nordvær

Inga Sami Siida

Saltfjell sami adventure

Aernie

Hadsel videregående skole – restaurant- og matfag

Disse bedriftene skal delta fra Svalbard:

Polar Events AS