Det var en fornøyd festivalsjef som gikk gjennom gågata i Alta tidlig torsdag ettermiddag.
Da hadde barnehagebarn fått oppleve lesekonserten Ulf er uvel med forfatter Rebecca Wexelsen og musiker María Alejandra Conde Campos.
FORNØYD: Ida Zachariassen Sagberg jobber på Finnmark fylkesbibliotek og er festivalkoordinator i Finnlitt.
Karoline Almås Sørensen
Ungdomsskoleelever hadde etterpå fått følge 10 myter om dataspill, der myter ble knust av far og hobbygamer Steffen Sørum og sønn og pensjonert proffgamer Mats Jonsbu Sørum.
Interessant program
– Vi har et bredt sammensatt program for barn, ungdom og voksne, der både kvensk, samisk og nordnorsk er godt representert, sier festivalsjef i Finnlitt, Ida Zachariassen Sagberg.
Finnlitt – Finnmark internasjonale litteraturfestival – er Finnmark fylkeskommunes største formidlingstiltak, og arrangeres av Finnmark fylkesbibliotek hvor Sagberg er ansatt.
Festivalen arrangeres annethvert år i henholdsvis Alta og Kirkenes, og arrangeres i år i Alta fra 25.-27. april.
Hva tror vi på?
E-SPORT: Steffen Sørum og sønnen Mats Jonsbu Sørum i samtale der de knuste myter om dataspill.
Karoline Almås Sørensen
Festivalprogrammet byr på finnmarksforfattere som Ingeborg Arvola, Kathrine Nedrejord og Ingebjørg Liland, og andre navn som Simon Stranger, Kristopher Schau og Alexander Sandtorv.
Over 50 personer står på scenen under festivalen, og arrangementene finner sted på City Scene og Alta bibliotek, som er vertsbibliotek. I tillegg blir det nordnorsk bokmarked på Gustus Vinbar.
Årets festivaltema er tro.
– Det handler blant annet om hva vi tror på, hvem vi tror på, samisk åndelighet og tillit i samfunnet, sier Sagberg.
Da Finnlitt ble åpnet i Alta torsdag, ble kvelden også kronet med en panelsamtale om bibliotekenes rolle når det kommer til demokrati og ytring.
Panelsamtale
På scenen ledet biblioteksjef i Vadsø, Veronicha Angell Bergli fylkespolitiker Raymond Robertsen (H), forfatter og kunstner Susanne Hætta, Ole-David Østli fra Alta bibliotek og redaktør Rolf Edmund Lund i samtalen.
ÅPNET: Raymond Robertsen (H) åpnet festivalen på vegne av Finnmark fylkeskommune.
Karoline Almås Sørensen
Sistnevnte trakk fram bibliotekene som et sted for gode debatter og fortellinger.
– Men tør vi å ta de kontroversielle debattene? De som er i tiden, spurte Lund undrende fra scenen på City Scene.
Paneldeltakerne snakket også om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen.
Veien fremover
– Det er det sterkeste politiske dokumentet jeg noen gang har lest, og jeg har lest alt. Dette er individenes fortelling om det som skjedde, sa Raymond Robertsen før han fortsatte:
– Hva gjør vi nå? Vi skal gjøre mer av det vi har gjort riktig så langt. Det som står i rapporten, vil leve med oss i flere tiår fremover.
Robertsen er leder for hovedutvalg for kompetanse i Finnmark fylkeskommune, og åpnet festivalen sammen med Synnøve Persen, som fremførte en spesialskrevet prolog.
Litteraturglede
Anita Håkegård Pedersen (SV), hovedutvalgsleder for oppvekst, kultur og integrering i Alta kommune, åpnet festivalen for barna.
– En leseopplevelse er ofte noe vi har for oss selv. Denne festivalen gir oss mulighet til å oppleve litteratur sammen, sa Robertsen i sin åpningstale på kvelden.
Festivalens mål er å inspirere finnmarkinger i alle aldre til å bli aktive litteraturbrukere, være et møtested for litteraturarbeidere og -interesserte i Finnmark, formidle ny og eldre litteratur fra Finnmark og Norges naboland, samt formidle verdenslitteratur til Finnmarks befolkning.