Varigheten på kontraktsperioden avhenger av det enkelte fag og kandidatens tidligere praksis og realkompetanse.
Målgruppen er voksne i arbeidslivet som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring.
Før inngåelse av kontrakt om fagbrev på jobb må kandidatene ha minimum 1-års praksis i faget og behov for veiledning og opplæring før de kan gå opp til fagprøven.
Kandidatene skal gå opp til den samme fag- eller svenneprøven som lærlinger og avlegge de samme eksamenene som praksiskandidater, slik at de oppnår samme kompetanse som andre fagarbeidere.
Før oppmelding til fagprøve må kandidatene ha bestått sentralgitt tverrfaglig eksamen på Vg3-nivå i lærefaget.
- Kandidaten må ha fullført grunnskole eller tilsvarende
- Kandidaten må ha minst ett års allsidig praksis i faget i full stilling. Forutsatt at vedkommende har jobbet deltidsstilling, omregnes det til heltidsstilling. 80 % stilling godkjennes som heltidsstilling.
- Kandidaten må være i et arbeidsforhold i en godkjent lærebedrift med minimum 80% stilling i kontraktsperioden. I særlige tilfeller kan lavere stillingsprosent vurderes.
- Det skal inngås en kontrakt om fagbrev på jobb med arbeidsgiver og kandidaten skal ha ordinær lønn i hele kontraktsperioden. Kontrakten skal godkjennes av fylkeskommunen. Lærebedriften vil motta et basistilskudd 2 i kontraktsperioden.
- Det er lengden på det ordinære utdanningsløpet i lærefaget som er utgangspunktet for det samlede kravet til praksis og opplæring før fag-/svenneprøven. For de fleste fag vil det være 4 år. Kandidatens tidligere praksis eller realkompetansevurdering vil være grunnlag for vurdering av kontrakttidens lengde. En kompetansekartlegging vil avklare hva kandidatene kan og hvor mye opplæring de har behov for. Kontraktstiden vil variere fra minimum 1 til 3 år i full stilling. Godkjenning av kontraktstidens lengde gjøres av Troms og Finnmark fylkeskommune.
- Kandidaten må bestå en sentralgitt tverrfaglig eksamen på Vg3 nivå i lærefaget før oppmelding til fag-/svenneprøven. Dette er den samme eksamen som praksiskandidatene må bestå før de kan melde seg opp til fag-/svenneprøven. I noen lærefag kreves det en særskilt eksamen i tillegg. Finn riktig fag på Utdanningsdirektoratets hjemmeside.
- Det er ingen krav til fellesfag i denne ordningen.
- Avklarer med arbeidsgiver om de ønsker å bidra i en lærekontrakt med fagbrev på jobb
- Kartlegger egen kompetanse i lærefaget og lager en aktivitetsoversikt/CV
- Fremskaffer dokumentasjon på relevant kompetanse og praksis. Det stilles samme krav til dokumentasjon som for praksiskandidater.
- Fremskaffer dokumentasjon på arbeidsavtale
- Bedriften må være godkjent lærebedrift.
- Når kandidaten har fått innvilget ordningen kontakter lærebedriften opplæringskontoret de er medlem av. Dersom de ikke er medlem av et opplæringskontor kontaktes seksjon for opplæring i bedrift direkte.
- Opplæringskontoret, sammen med faglig leder i bedrift, kartlegger praksiskompetansen på bakgrunn av realkompetansevurderingen, og utarbeider et forslag til opplæringsplan. Planen må inneholde tidspunkt for gjennomføring av den tverrfaglige teorieksamen.
- Lærebedriften har ansvar for teoretisk og praktisk opplæring. Det skal oppnevnes en faglig leder for kandidaten som har ansvar for oppfølging av den individuelle opplæringsplanen. Det skal gjennomføres halvårssamtaler på samme måte som for ordinære lærlinger.
- Opplæringskontoret tar kontakt med seksjon for opplæring i bedrift for å opprette fagbrev på jobb kontrakt i Vigo. Opplæringskontoret legger så all dokumentasjon inn i Vigo Bedrift før den saksbehandles av fylkeskommunen.
- Godkjenner plan for opplæring, vurderer kontraktstid og godkjenner kontrakt for fagbrev på jobb
- Veileder kandidat og lærebedrift underveis i prosessen
- Utbetaler tilskudd til lærebedriften
Les mer om ordningen på Utdanningsdirektoratets nettsider
Se også: