Strategi for næringsutvikling i Finnmark 2023–2028: Handlingsplan 2023–2025

4 Livskraftige lokalsamfunn

For å skape næringsutvikling er det avgjørende å ha livskraftige lokalsamfunn. Vi må skape samfunn for folk trives og vil bo. Folk må ha en spennende jobb, utdanning- og kulturtilbud, infrastruktur, gode boliger og et godt kommunalt tjenestetilbud.

Rekruttering av arbeidskraft for bedriftene må støttes gjennom at samfunnene utvikler seg som attraktive steder for alle livets faser.

Fremtidens arbeidsliv i Finnmark vil kreve høyere omstillingsevne, flere med relevant utdanning og flere fagarbeidere. Ungdommen i Finnmark må rustes best mulig for fremtidens arbeidsliv, og kommunene må «ruste seg» for å være attraktive steder å bo.

Hverdagslivet i Finnmark har kvaliteter som kanskje ikke etterspørres av alle, - men som er attraktivt for mange flere enn dagens drøyt 70 000 innbyggere.

I tillegg til de åpenbare «attraksjoner» som spektakulær natur, rimelige boliger, kort vei til butikken, skolen og jobben, så har innbyggere i Finnmark betydelig økonomiske fordeler (tiltakssonen). Noen av disse fordelene er gratis barnehageplass (fra høst 2023), nedskrivning av studielån (inntil 30 000 netto pr år) og lavere skatt. En mer romslig privatøkonomi er for de aller fleste et viktig gode. Kvaliteter ved å bo i Finnmark må kommuniseres tydeligere ut.

På tross av gode bokvaliteter opplever hele distrikts-Norge utfordringer knyttet til fraflytting, lave fødselstall og lavere arbeidsinnvandring. Samlet sett gir dette bedrifter i lokalsamfunn en utfordring når det gjelder å rekruttere ansatte med rett kompetanse.

For å utvikle bære kraftige byer og lokalsamfunn er det viktig å lytte til innbyggernes synspunkter på hvordan smarte, tryggere, og mer bærekraftige lokalsamfunn kan utvikles.

Næringslivet er “motoren” i alle lokalsamfunn. Det er næringslivet som skaper arbeidsplasser, inntekter og gir viktige bidrag til lokal samfunnsutvikling. Kommunene må prioritere næringsutvikling som en del av deres helhetlige arbeid. Lokalsamfunn må utvikles innenfor innbyggermedvirkning, inkludering, utviklerkompetanse og jobbe for god livskvalitet for innbyggerne.

Delmål 4

Sikre at Finnmark har livskraftige samfunn hvor folk trives og vil bo.

Strategier:

  1. Bidra til et mangfoldig og levedyktig lokalsamfunn og næringsliv.
  2. Bidra til at næringslivet har tilgang på rett kompetanse.
  3. Bidra til at innbyggere har tilgang til å ta høyere utdanning lokalt. Sammen med utdanningsinstitusjonen legge til rette for desentraliserte utdanningstilbud i lokalsamfunnene.
  4. Bidra til økt digital kompetanse i fylket og sikre kritisk digital infrastruktur (bredbånd).
  5. Bidra til at kommuner er attraktive for unge.
  6. Bidra til helhetlig samfunnsutvikling og understøtte kommunenes utviklingsarbeid.

Fylkeskommunale tiltak

  1. Fylkeskommunen vil bistå med utvikling av kommuneplanens samfunns- og arealdel.
  2. Fylkeskommunen ønsker å utrede muligheten for etablering av prosjektstilling med hensikt å bistå kommuner som søker eksterne finansieringer av utviklingsprosjekter.
  3. Fylkeskommunen vil videreutvikle Fagskolen i Nord som viktig for næringsutvikling i Finnmark.
  4. Fylkeskommunen vil ta initiativ til etablering av et regionalt partnerskap med sentrale regionale offentlig aktører som ivaretar og ser sammenheng mellom ulike nærings-, utdannings- og kompetansebehov.
  5. Fylkeskommunen vil etablere et søkbart fond for utbygging av nødvendig infrastruktur for næringsutvikling i kommuner.

Pågående satsinger:

  • Fylkeskommunen har etablert en satsing innen rekruttering for kompetanse og arbeidskraft.
  • Fylkeskommunen har etablert satsingen innen «Leverandørutvikling Forsvaret».
  • Fylkeskommunen bistår med tilskudd til dagligvarebutikker i Finnmark i sårbare områder.
  • Fylkeskommunen har igangsatt satsingen SNØ – samfunns- og næringsutvikling i Øst-Finnmark.
  • Fylkeskommunen har igangsatt prosjektet næringsrettet opplæring.