Residency i AiR Gjutar i Vantaa

Finnmark fylkeskommune søker kunstner fra Finnmark som ønsker opphold i Artist House Gjutar (AiR Gjutar) i Vantaa. Oppholdet tilbys for en måned, spesifikt i april 2025. Kunstneren som får tildelt plass, vil få et reisestipend på 500 euro fra Finnmark fylkeskommune.

Målet med pilotprosjektet er å gi kunstnere mulighet til å arbeide i et nytt miljø, utvikle eget kunstnerisk arbeide og knytte kontakter over grensene. Vantaa ligger nord for Helsinki og har 250 000 innbyggere. Det er gode togforbindelser både til flyplassen og Helsinki. Det et tar omtrent 15 minutter med tog fra Vantaa til Helsinki.

Vantaa Artists Association er vertskap for AiR Gjutar og tilbyr en måned gratis opphold i leilighet og studio. I tillegg vil kunstneren ha mulighet til å organisere en utstilling i galleriet som tilhører residency. Organisasjonen står for servering ved utstillingsåpning og tilbys en guidet dag i nærområdet.

AiR Gjutar er fult utstyrt med det man trenger under oppholdet som for eksempel, kjøkkenutstyr sengetøy, TV, WiFi og en sykkel. Oppholdet gjelder for en person, men det er også mulig å ta med samboer. Atelieret har et arbeidsbord, printer, skanner, tilgang til vann og staffeli. Annet utstyr må medbringes av kunstneren. Organisasjonen stiller med en vert som hjelper kunstneren med praktiske ting ved behov.

Søk plass i AiR Gjutar

AiR Gjutar kan søkes av visuelle kunstnere, kunsthåndverkere og duodjiutøvere fra Finnmark fylke. Søknadsskjema fylles ut digitalt og skal inneholde en kort motivasjonstekst i tillegg til CV og portfolio med visuell dokumentasjon av kunstneriske arbeider.  

Søknadsfrist

Frist for å søke er 15.november 2024. Tildelingen vi bli annonsert medio desember 2024.

Gå til søknadskjema

Om prosjektet

Finnmark – Finland er et pilotprosjekt som fremmer samarbeid og utveksling mellom kunstnere. Samarbeidspartnere i prosjektet er Vantaa Artists Association og Finnmark fylkeskommune som begge driver en kunstner Residency i henholdsvis Vantaa og Vadsø.

Vantaa Artists Association (Vantaan taiteilijaseura) ble grunnlagt i 1994 og representerer profesjonelle billedkunstnere som bor i Vantaa. Foreningen har som mål å fremme interessen for visuell kunst, støtte medlemmenes faglige og økonomiske interesser og være vertskap for internasjonale residency opphold.

AiR Gjutar tilbyr kunstnere et fredelig miljø for å skape og stille ut kunsten sin. Foreningen organiserer også utstillinger, workshops og arrangementer både for å gi kunstnere muligheter til å vise frem arbeidet sitt og skape engasjement i lokalsamfunnet.

Les mer om residency på nettsidene til Vantaan taiteilijaseura 

Om Gjesteatelieret i Vadsø

Finnmark fylkeskommune eier og driver Gjesteatelieret i Vadsø / Vadsø Guest studio. Gjesteatelieret ble etablert i år 2000 og kan søkes av kunstnere fra alle sjangre. Gjesteatelierordningen er en del av fylkeskommunens strategi for å øke internasjonalt samarbeid og støtte utvekslingsmuligheter for kunstnere og institusjoner i regionen.

Finnmark fylkeskommune samarbeider tett med Vadsø kunstforening om utstillinger, workshops, kunstnersamtaler og andre arrangement.  

Les mer om Gjesteatelieret i Vadsø

Gå til Vadsø Kunstforenings nettsider